© fotolia.com nuotr.
Gurmanų teigimu, Tailando virtuvė - geriausia pasaulyje. Kaip ir visur Azijoje, pagrindinis patiekalas yra ryžiai su įvairiais priedais ir padažais. Daug mėsos (paukštienos, jautienos), žuvies patiekalų, jūros gėrybių. Ypatingą vietą Tailando virtuvėje užima vaisiai ir daržovės. Daug tradicinių ir egzotinių vaisių, kurių pavadinimai europiečiui negirdėti. Patiekalų įvairovė labiausiai pasireiškia naudojamų prieskonių gausa, kurie čia yra ne džiovinti, o švieži: česnakai, imbierai, kalendra, citrinžolė, česnakai, čili pipirai. Sunku patikėti, tačiau daugelis tajų savo namuose maisto negamina. Jie net neturi virtuvės! Gatvėj galima nusipirkti šviežio, ką tik pagaminto, nebrangaus maisto, o pasirinkimas nepaprastai įvairus.
Kaip pasirinkti restoraną
Miestuose ir kurortuose kur lankosi daug turistų, populiariausieji restoranai turi meniu anglų kalba. Pasirinkimą palengvina ir restorane esantys „foto meniu“ - patiekalų nuotraukos. Daugelyje vietų personalas kalba angliškai, todėl galite paaiškinti padavėjų, kokio aštrumo patiekalo pageidaujate, ar norėtumėte kario su vištiena, jautiena ar žuvimi. Beje, įdomus dėsningumas, kuo plačiau šypsosi padavėjas, klausydamas jūsų užsakymo, tuo mažiau jus supranta. Maisto kokybė yra kur kas svarbiau už interjero prabangą. Nustebtumėte sužinoję, kokį puikų maistą gali pasiūlyti labai paprastai atrodantis restoranėlis. Nebijokite, tajų virtuvėje laikomasi švaros ir higienos taisyklių. Geriausias patarimas pasirenkant restoraną – eikite ten, kur lankosi daug vietinių. Tai geriausias „kokybės ženklas“. Tuo tarpu lankydamiesi turistams skirtuose restoranuose, mokate ne tik už maistą, bet ir už nacionalinius šokius atliekančias merginas, interjero puošmenas, akvariumus ir kt.
Gatvės maistas
Tailando miestai neįsivaizduojami be daugybės prekystalių su išdėliotais neaiškiais patiekalais, virš kurių sklando gausybė kvapų. Ką tik atvykę turistai dažniausiai nesiryžta valgyti gatvėje siūlomo maisto, baimindamiesi dėl higienos. Tačiau smalsuoliai, kurie vis dėlto išdrįsta paragauti, tikina, kad gatvės maistas - tai šviežia, saugu ir labai skanu. Gatvėje gaminantys maistą pardavėjai čia nelaiko atsargų, maistas pristatomas kasdien ir daugelio manymu yra netgi šviežiasis, nei restoranuose. Galioja ta pati taisyklė - gatvės maistą pirkite ten, kur matote jį perkant daug vietinių: jie pažįsta pardavėjus ir renkasi tuos, kur maisto kokybė geriausia. Valgykite ten, kur maistas gaminamas jūsų akivaizdoje. O tie, kurie kelionės į Aziją metu geidžia ypatingos egzotikos, paragauja gatvės prekeivių siūlomų gruzdintų žiogų, šilkverpių ar skruzdėlių.
Etiketas prie stalo
Stalo etiketas Tailande nėra sudėtingas – čia nebūtini specialūs kokteilių ar vakarienės rūbai, čia jūsų neglumins daugybė nesuprantamos paskirties įrankių. Tačiau yra keletas dalykų, kuriuos reikia žinoti, jei einate į restoraną drauge su vietiniais. Dauguma tajų etiketo prie stalo taisyklių išplaukia iš fakto, kad maistas nėra gaminamas porcijomis, o patiekiamas bendrame inde ar ant padėklo. Ir valgomas jis bendraujant su kitais.
Ką patartina daryti:
STRAIPSNIO AUTORIUS: Dalia Motik