Turkija žavi ne tik gamta, bet ir virtuve - Straipsniai

Turkija žavi ne tik gamta, bet ir virtuve

Straipsnis

Malonaus skaitymo!

Turkija žavi ne tik gamta, bet ir virtuve

Turkija žavi ne tik gamta, bet ir virtuve
© fotolia.com nuotr.

Viešėdami, atostogaudami svečioje šalyje, visų pirma, tikimės ir norime pamatyti tai, kas mūsų akiai nėra įprasta. Lietuviams kelionės į Turkiją jau yra tapusios įprasta bent vienų atostogų dalimi. Veikiausiai mažai rastume užsienyje mėgstančių poilsiauti žmonių, kurie nebūtų aplankę Turkijos – vieno mėgiamiausių pasaulio kurortų. Tačiau dažnas keliauti mėgstantis žmogus ryžtasi dar bent kartą sugrįžti į šį kurortą, kuris kaskart turi kuo nustebinti kiekvieną svečią. Paprastai keliaudami domimės ir grožimės šalies architektūra, istorija, kultūra, gamtovaizdžiu. Ir kur kas rečiau atkreipiame dėmesį į maistą, kuriuo vaišinamės kelionės metu. Taigi trumpai užsukime į vieno lankomiausių kurortų – Turkijos – virtuvę. Aštrią. Švelnią. Saldžią. Egzotišką.

Turkija žavi ne tik gamta, bet ir virtuve Turkija žavi ne tik gamta, bet ir virtuve


Daugelio pamėgti kebabai

Yra teigiama, jog pasaulyje egzistuoja trys didžiosios virtuvės – prancūzų, kinų ir turkų. Nors mes tikrai ne visada pamąstome, iš kur atkeliavęs vienas ar kitas patiekalas, vis dėlto, veikiausiai, dauguma žino, jog daugelio lietuvių pamėgtieji kebabai yra turkiškos virtuvės dalis. Šį turkišką patiekalą, kurio šaknys ir atsiradimo istorija siekia Osmanų imperijos laikus (1299–1923 m.), dabar jau galima skirstyti į keletą rūšių (kebabai ant iešmo, maltos mėsos kebabai, tandure gaminami kebabai, troškinti, besisukantys kebabai etc.). Tačiau turbūt nesuklysime sakydami, jog tikrieji, originalieji kebabai yra gaminami Turkijoje. Šio islamo šalyse ypač paplitusio patiekalo pagrindinė sudedamoji dalis yra mėsa. Turkai paprastai naudoja avieną. Skirtinguose šios šalies regionuose galima paragauti ir skirtingų rūšių kebabų. Atskiri regionai turi savo išskirtinį, ypatingą kebabų receptą. Taigi poilsiaudami Turkijoje nepraleiskite progos pasmaguriauti tikrojo kebabo – dažniausiai ant žarijų kepamos mėsos, pagardintos įvairiais turkiškais prieskoniais, padažais bei kitais turkiškais pagardais.

Kokia virtuvė be baklažanų?
Mes, lietuviai, mėsą, žuvį, paukštieną dažniausiai valgome su kokių nors daržovių garnyru. O štai daugelio lietuvių pamėgtame Turkijos kurorte kai kurios daržovės ruošiamos kaip pagrindinis patiekalas, kuris gali būti pagardintas mėsa. Rodos, mums niekuo neypatingas baklažanas turkams yra neatsiejama jų virtuvės dalis. Kaip mums sunku įsivaizduoti patiekalą be bulvių garnyro, taip turkų yra mėgstamas baklažanas. Ir visai nesvarbu, ar jūs atvykote į Turkiją pailsėti, ar verslo reikalais, tikėtina, kad patiekalo, pagaminto iš baklažanų, išties teks paragauti. Baklažanų ir maltos mėsos apkepas – musaka – tai turkų nacionalinis patiekalas. Jeigu svečiuojatės turkų namuose, veikiausiai, jums teks paskanauti šio delikataus valgio. Jeigu esate poilsiautojas, viešbučio, kuriame atostogaujate, meniu taip pat rasite ne vieną patiekalą, pagamintą iš baklažanų – nekaloringų, paprastai violetinės spalvos daržovių. Virti, kepti, troškinti, pagardinti įvairiais prieskoniais baklažanai Turkijoje paruošiame išties gardžiai. Tad dar vieną patiekalą galima įtraukti į meniu, kai lankysitės Turkijoje.

Tradiciniai turkų pusryčiai
Jeigu svečiuositės turkų namuose, neabejotinai norėsite paragauti ir tradiciniais vadinamų sekmadienio pusryčių. Turkų šeimose šie sekmadienio pusryčiai yra tarsi ritualas. Visa šeima sekmadieniais pusryčiauja manti. Tai yra nedideli tešlos virtinukai, įdaryti mėsa. Taigi jeigu sekmadienio rytą turkų šeima jus pavaišins tokiais pusryčiais – nesistebėkite, tiesiog mėgaukitės tradiciniu turkišku patiekalu, kuris pagardinamas specialiu jogurtiniu padažu. Nors islamo kultūros virtuvėje nėra kiaulienos, vis dėlto valgoma kita mėsa. Dažniausiai tai būna aviena. Turkijoje gaminama įvairių patiekalų, kurių viena iš sudedamųjų dalių yra mėsa. Žinoma, ji turi būti paruošta laikantis šios šalies tradicijų. Pagardinta įvairiais prieskoniais, žolelėmis, mėsa Turkijoje dažnai būna vienas iš kelių patiekalo ingredientų, tačiau ne jo pagrindas. 

Ypatingieji Turkijos saldumynai
O desertui – saldumynai. Turkijos saldėsius, ko gero, žino net ir tie, kurie nėra lankęsi šioje šalyje. Konditerija netgi yra laikoma vienu iš turkiškos virtuvės pasididžiavimų, kuris maždaug nuo XVI amžiaus paveikė ir Europos šalių konditeriją. Tie, kuriems teko ragauti turkiškų saldumynų, juos apibūdinti gali vienu žodžiu – saldu. Išties šios šalies konditerijos gaminiai pasižymi ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir saldumu, mat jiems gaminti naudojama daug cukraus sirupo ir medaus. Šie pagrindiniai ingredientai derinami su tešla, riešutais, įvairiais prieskoniais, džiovintais vaisiais. Taip paruošiami išskirtinio skonio saldėsiai. Dar Osmanų imperijos laikais pradėtas gaminti lukumas šiandien gali būti vadinamas nacionaliniu Turkijos saldumynu. Tai saldumynai, kurių pagrindinės sudedamosios dalys yra cukraus sirupas ir krakmolinga medžiaga. Šie saldumynai pagardinami riešutais, džiovintais vaisiais, kitais konditeriniais prieskoniais. Taigi grįždami iš poilsinės kelionės Turkijoje, lauktuvių savo artimiesiems būtinai parvežkite ko nors saldaus ir tradicinio, kad dar kurį laiką aplink jaustumėte turkišką dvasią. Lukumas – vienas pagrindinių turkiškų saldumynų, kurio mūsų šalyje tikrai nerasite, tad nustebinti artimuosius galite.


STRAIPSNIO AUTORIUS: Marina Basangova






Komentarai:

Komentarų nėra






Įveskite raktažodį.