Didelį dėmesį skiriu prieskoniams, todėl suradau kelis patarimus gal būt praversiančius Jūsų virtuvėje.
Kad žolelės būtų skanios...
Kuo šviežesnės prieskoninės žolelės, tuo stipresnis jų aromatas. Taip pat jose žymiai daugiau vitaminų bei naudingų medžiagų nei tose, kurios jau kurį laiką yra pagulėjusios šaldytuve;
Nuplaukite prieš vartodami žoleles šaltu vandeniu;
Kuo smulkiau jas susmulkinsite, tuo mažiau naudingų medžiagų liks prieskoninėse žolelėse;
Augindami žoleles pasistenkite jas suvartoti iki žydėjimo;
Rekomenduojama tokių prieskonių kaip krapai, bazilikai labai nekaitinti, nes nuo per aukštos temperatūros jų kvapas silpnėja;
Šviežios žolelės yra atsparesnės kaitinimui, todėl jas galite naudoti kartu ruošiant maistą;
Čiobreliai ir raudonėliai žaliuoja visus metus (tai viduržemio prieskoniai), todėl drąsiai juos galite auginti ant palangės;
Vasarą rekomenduojama ruoši atsargas žiemai. Žiemą šios žolelės bus nepakeičiamos ruošiant bet kokį patiekalą. Šaldant rekomenduojama gerai išplauti žoleles, jas šiek tiek nusausinti (bet nepersistenkite, kad neprarastų per daug vandens), suskirstyti porcijomis. Tam puikiausiai tiks specialiai parduodami šaldymui skirti maišeliai arba maisto plėvelės/maišeliai;
Jei nenorite stipriau jausti žoleles patiekaluose, prieš gaminant suriškite jas į ryšulėlį, padėkite į gaminamą patiekalą, o po paruošimo jį išimkite;
Prieš perkant džiovintus prieskonius svarbu atkreipti dėmesį į jų galiojimo laiką. Taip pat jei yra ir pagaminimo datą, kuo ilgiau jos yra supakuotos, tuo mažiau turi naudingų medžiagų.
Kad prieskoniai gardintų...
Prieskonius laikykite sandariuose induose. Būtų gerai, kad indeliai būtų tamsios spalvos. Taip ilgiau išsilaikys aromatas bei prieskonių savybės;
Pipirų grūdėliai, cinamonas, muskatai, kmynai rekomenduojama, kad būtų nesumalti, taip yra išlaikoma ilgesnis kvapas;
Kad prieskoniai būtų dar stipresni juos reikia sumalti/sutrinti prieš vartojimą;
Neberkite visų prieskonių. Geriau mažiau nei daugiau, ypatingai tada, kai dar nevisai esate susipažinę su kai kuriais prieskoniais. Todėl visada atminkite, geriau įberti mažiau nei perberti. Visada galima papildyti, jeigu jaučiamas jų trūkumas;
Negalima berti prieskonių į garuojantį puodą. Taip išnaikinamas jų kvapas;
Kvapiuosius pipirus, cinamoną, kardamoną sustiprinsite, jei prieš naudojimą pakepinsite ant keptuvės be riebalų ir tuomet sumalsite malūnėliu.